Romania a obtinut cea mai buna performanta la Eurovision din ultimii sapte ani

Duminică, 14 Mai 2017 / Publicat în Muzica
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
resitaonline.ro - Romania a obtinut cea mai buna performanta la Eurovision din ultimii sapte ani resitaonline.ro - Romania a obtinut cea mai buna performanta la Eurovision din ultimii sapte ani

Marea Finala a Eurovision Song Contest 2017 si-a ales castigatorul. Cea de-a 62-a editie a concursului s-a incheiat cu victoria Portugaliei, reprezentata de Salvador Sobral, cu piesa Amar Pelos Dois (758 de puncte).

Ilinca si Alex Florea au obtinut pozitia a saptea, cu un total de 282 de puncte. Este cea mai buna clasare a Romaniei in concurs, de la succesul obtinut de Paula Seling si Ovi la editia din 2010, organizata la Oslo si a patra in istoria participarii Romaniei la Eurovision. In ceea ce priveste exclusiv cifrele televotului, „Yodel It!"a fost a cincea in preferintele publicului care a votat in Finala de la Kiev.

“Ma bucur enorm pentru acest rezultat. Am muncit foarte mult pentru ca Romania sa straluceasca pe scena Eurovision si sa ne intoarcem acasa cu un rezultat bun. Pentru acest lucru, doresc sa le multumesc in special romanilor din diaspora”, a declarat Alex, dupa publicarea clasamentului final.
“Mai mult, ne-am situat in top trending Twitter in aceasta seara, pe pozitia a cincea, pentru ca fanii Yodel it! s-au mobilizat extraordinar si ne-au ridicat in clasament”, a mai adaugat artistul.

“In aceste doua saptamani, m-am maturizat mai mult decat in ultimii doi ani. Am invatat cat de important este sa canti si sa te daruiesti publicului, indiferent de cat de mare este scena. Consider ca cel mai important pentru noi este votul publicului, pentru ca ei ne-au sustinut de la inceput. Prin votul lor, ne-au pus pe locul cinci si acest lucru este incredibil. Ma bucur foarte mult ca yodelingul meu a ajuns in sufletele oamenilor”, marturiseste Ilinca depre experienta Eurovision.

Punctajul obtinut de piesa piesa „Yodel It!" a fost acumulat prin voturile pe care Ilinca si Alex Florea, reprezentantii Romaniei in concurs, le-au primit din partea Moldovei (12 puncte), Adjerbadjan (3 puncte), Letonia (3 puncte), Muntenegru (10 puncte), Albania (3 puncte), Malta (5 puncte), Macedonia (4 puncte), Grecia (6 puncte), Bulgaria (3 puncte), Olanda (un punct), Irlanda (8 puncte). La acestea, s-au adaugat cele 224 de puncte de la televot, rezultand, in final, un total de 282 de puncte.

“Din 2010, de la rezultatul extraordinar pe care Paula Seling si Ovi l-au obtinut la Oslo, Romania nu s-a mai clasat intre primele zece tari la Eurovision. Mai mult, forte important este pentru noi votul publicului, care ne-a clasat pe pozitia a cincea. Le multumesc in mod special fanilor din Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Danemarca, Polonia, Spania si Ucraina, de unde am primit cele mai multe voturi. Asadar, am avut dreptate: intreaga Europa, si nu numai, a yodelit impreuna cu noi!” a declarat Iuliana Marciuc, sefa delegatiei Romaniei la Eurovision 2017.

Podiumul a fost completat de Bulgaria, cu Beautiful Mess interpretata de Kristian Kostov (615 puncte) si de Moldova, cu Hey Mamma, a fratilor nostri de peste Prut de la Sunstroke Project (374 de puncte).

Finala Eurovision 2017 a fost transmisa in direct sambata, 13 mai, de la ora 22.00, pe TVR 1, TVR HD, TVR International si online pe TVR+.


Clasamentul final Eurovision 2017

1.      Portugalia: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois - 758 de puncte
2.      Bulgaria: Kristian Kostov - Beautiful Mess 615 puncte
3.      Moldova: Sunstroke Project - Hey Mamma - 374 de puncte
4.      Belgia: Blanche -  City Lights - 363
5.      Suedia: Robin Bengtsson - I Can't Go On - 344
6.      Italia: Francesco Gabbani - Occidentali's Karma - 334
7.      Romania: Ilinca ft. Alex Florea - Yodel It - 282
8.      Ungaria: Joci Pápai - Origo - 200
9.      Australia: Isaiah - Don't Come Easy - 173
10.    Norvegia: JOWST - Grab The Moment – 158
11.    Olanda: OG3NE - Lights and Shadows – 150
12.    Franta: Alma – Requiem – 135
13.    Croatia: Jacques Houdek - My Friend – 128
14.    Azerbaidjan: Dihaj – Skeletons – 120
15.    Marea Britanie: Lucie Jones - Never Give Up On You – 111
16.    Austria: Nathan Trent - Running On Air – 93
17.    Belarus: Naviband -    Story of My Life – 83
18.    Armenia: Artsvik - Fly With Me – 79
19.    Grecia: Demy - This is Love    - 77
20.    Danemarca: Anja - Where I Am – 77
21.    Cipru: Hovig – Gravity – 68
22.    Polonia: Kasia Moś – Flashlight – 64
23.    Israel: IMRI - I Feel Alive – 39
24.    Ucraina: O.Torvald – Time – 36
25.    Germania: Levina - Perfect Life – 6
26.    Spania: Manel Navarro - Do It For Your Lover - 5


Despre Eurovision:
Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.
Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretata de Mihai Traistariu.
Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 si 11 mai si finala pe 13 mai. Reprezentantii Romaniei au concurat in prima parte a celei de-a doua semifinale si au intrat in Finala in a doua parte a show-ului, de pe pozitia 20. Alaturi de Romania, in competitie s-au mai inscris 41 de tari.