Monty Alexander Harlem Kingston Express, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™

Vineri, 14 Aprilie 2017 / Publicat în Muzica
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
resitaonline.ro - Monty Alexander Harlem Kingston Express, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™ resitaonline.ro - Monty Alexander Harlem Kingston Express, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™

JazzTM 2017 continua seria premierelor pentru Romania cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Exceptionala colaborare aduce pe scena din Piata Victoriei un sunet unic, aflat la confluenta a doua genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definita de ritm si improvizatie, si reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu al sau ritm de neconfundat si linii de bas intense.

Cu mai bine de cinci decenii de cariera, Monty Alexander a luat lectii de muzica clasica inca de la 6 ani, iar de la 14 ani a inceput sa cante deja in cluburile din Kingston. Tot atunci, a facut si primele inregistrari, atat ca lider al Monty and the Cyclones, cat si in calitate de colaborator al unor proiecte care au oferit muzicii jamaicane recunoastere internationala, precum Skatalities.

in 1961 Alexander s-a mutat, alaturi de familia sa, in Miami si, in mai putin de doi ani, a fost angajat de Jilly Rizzo in clubul sau, unde pianistul a avut ocazia de a canta alaturi de Frank Sinatra. In procesul de explorare a jazz-ului american si a muzicii din tara sa natala, artistul a cantat si inregistrat si cu alte nume mari ale industriei precum: Tony Bennett, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Clark Terry, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Barbara Hendricks, Bill Cosby, Bobby McFerrin, Sly Dunbar, and Robbie Shakespeare si nu numai.

La cei 72 de ani are mai mult de 70 de albume lansate ca lider. In ele se regasesc atat influente ale jazz-ului clasic si ale radacinilor sale jamaicane cat si ritmuri efervescente sau vocaluri sofisticate. In plus, colaborarile lui includ o multitudine de genuri, stiluri si generatii. Proiectele sale variaza de la a o asista pe Natalie Cole in albumul ei tribut pentru tatal sau Nat ”King” Cole, Unforgettable (care a primit sapte premii Grammy), la a inregistra melodia de pian din filmul Bird, regizat de Clint Eastwood, film despre viata lui Charlie Parker.

Cariera sa a fost rasplatita, de-a lungul timpului, cu numeroase premii si nominalizari dintre care vom aminti si numirea lui Monty Alexander in topul primilor cinci in cartea 50 de pianisti de jazz celebri ai tuturor timpurilor. De asemenea, in luna august a anului 2000, Guvernul jamaican l-a decorat pe pianist cu titlul de Comandant al Ordinului de Distinctie pentru serviciile sale exceptionale aduse culturii jamaicane, precum si a celor de ambassador muzical de talie mondiala. In plus, pentru albumul Harlem Kingston Express: Live!  a fost selectionat atat de industria muzicala cat si de catre public, fiind nominalizat la Premiile Grammy in 2012.

Prin proiectul aclamat Monty Alexander and The Harlem Kingston Express, pianistul a valorificat fuzionarea celor doua genuri la un nivel superior. The Harlem-Kingstone Express este mai mult decat o proiectie muzicala rezultata din imbinarea spiritelor celor doua orase, ingloband, deopotriva, energia si pasiunea caracteristica stilurilor jazz si raggae. Putem spune ca este vorba de doua formatii distincte, ambele respectand puritatea genului propriu, iar pianul lui Monty Alexander capata rol de liant, fiind firul care tese laolalta. Muzicianul interpreteaza cu una dintre trupe si schimba brusc ritmul pentru a fi in ton cu cealalta sau interpreteaza cu ambele, concomitent. Rezultatul acestei fuziuni se materializeaza, de fiecare data, printr-o serie de ritmuri explozive si tonalitati expresive. 

Pana acum, pe langa concertul Monty Alexander Harlem Kingston Express, Jazz™ 2017 are urmatoarele concerte anuntate: The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley feat. The West Coast Get Down, Bill Laurance, China Moses, SUBJazz, Alex Calancea Band, Paolo Profeti European Collective, The Egocentrics, The Best Bad Trip, Armies Live, BAB, Paperjam, Parcul Castelului, Toth Bagi Csaba Balkan Union, Ana Dubyk Quartet,A-C Leonte Reveries si Teo Milea.