Cum poate fi avantajos un aragaz electric, comparativ cu unul pe gaz

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
resita online.ro -Cum poate fi avantajos  un aragaz electric, comparativ cu unul pe gaz resita online.ro -Cum poate fi avantajos un aragaz electric, comparativ cu unul pe gaz foto : clovis.ro

Fiecare gospodar are tabieturile sale cand vine vorba despre prepararea alimentelor, iar daca ne referim la cei care au ca pasiune gatitul, utilitatea unui aragaz bun in locuinta nu mai trebuie justificata.

Ca sa diferentiem intre dispozitivele din comert, bineinteles ca vom lua ca reper si modul de alimentare, mai ales ca, mai nou, studiile arata cum poate varia eficienta energetica a aparatelor in functie de acest parametru.

 Energia calorica

Desi nu va fi cel mai eficient din punct de vedere energetic, un model alimentat cu electricitate(vitroceramic clasic) va fi mai avantajos, comparat cu unul care include arzatoare cu gaz. Eficienta se refera la raportul dintre energia consumata si energia calorica degajata(transferata mancarii). De pilda, la un produs vitroceramic, eficienta energetica e calculata la 65%, in contrast cu cea de 50%, a pieselor cu gaz. Totusi, daca ar fi sa facem o paralela cu alta tipologie de produse, anume plitele incorporabile, variantele care exceleaza la acest capitol sunt momentan modelele cu inductie, oferind o eficienta de 90%.

 Costuri

Poti sa cumperi un aragaz electric ieftin si sa il folosesti cu predilectie in zonele in care nu ai acces la reteaua de distributie a gazelor naturale. De asemenea, pentru mai multa siguranta in utilizare, vei prefera varianta vitroceramica, intrucat nu lucrezi cu flacara deschisa.

De pilda, la achizitie, un model de acest tip costa mult mai putin decat o plita cu inductie. Din punct de vedere al resurselor consumate, ca sa fierbi circa 200ml de apa  e mai ieftin sa o faci la un arzator cu gaz sau la o suprafata cu inductie(e mai economica, desi se alimenteaza tot cu electricitate), insa pentru aragazurile vitroceramice, pretul energiei poate fi destul de mare.

 Control, siguranta, timp

Timpul de fierbere prin metoda incalzire vitroceramica se mareste cu peste 30%, in comparatie cu cel valabil la modelele alimentate cu gaz. In ceea ce priveste controlul intensitatii de lucru, a doua varianta mentionata ofera un raspuns mai bun, in timp ce prima are inertie termica destul de mare. In materie de fiabilitate, pentru produsele electrice aceasta poate fi estinsa sau moderata. Mai putem adauga ca, aragazurile cu plite vitroceramice prepara lent alimentele si au suprafata care se incinge foarte tare, deci trebuie sa iti iei anumite precautii cand le folosesti.

Vremea

Horoscop