Kuhntop
Inchide

Thomas de Pourquery & Supersonic, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
resitaonline.ro - Thomas de Pourquery & Supersonic, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™ resitaonline.ro - Thomas de Pourquery & Supersonic, in premiera in Romania, pe scena JAZZ™

JazzTM 2017 aduce inca o premiera pentru Romania, Thomas de Pourquery.

Aflat in turneul de promovare al albumului Sons of Love, multiinstrumentalistul va aduce in fata publicului improvizatii fascinante si captivante si solo-uri de saxofon unice. Primul album in care artistul a compus toata muzica, este o declaratie a iubirii fata de toti cei pe care ii considera, intr-un fel sau altul, eroi.

Thomas de Pourquery a invatat singur sa cante la saxofon alto si tenor la varsta de 14 ani. Un punct de cotitura in cariera sa a fost intalnirea sa marcanta cu Stefano di Battista, care l-a convins sa aleaga muzica in detrimentul unei cariere sportive. In anul 1998, s-a inscris la Conservatorul din Paris, in clasa lui François Jeanneau. A avut ocazia sa-si aprofundeze cunostintele muzicale cantand cu Collectif des Falaises (format din Maxime Delpierre, Jean-Philippe Morel, Médéric Collignon, David Neerman, Arnaud Roulin, David Aknin, Matthieu Jérôme, Laurent Bardainne, Philippe Gleizes), prima oara la Studio des Islett, iar mai apoi la Falaises. in aceasta perioada, colectivul a sustinut numeroase jam session-uri cu monstrii sacri ai genului, precum George Brown, Sunny Murray, Rasul Siddik, Jim Black si Marc Ducret. Aceste ilustre colaborari muzicale a dus la nasterea legendarei case de discuri Chief Inspector. De asemenea, Thomas de Pourquery a fost liderul si solistul formatiei Rigolus Rock Band, alaturi de care a concertat in toata Europa in perioada 2005 – 2011.

„Desi visez rar despre muzica, intr-o noapte am visat despre acest album. [...] Zburam alaturi de muzicienii care cantau. Puteam atinge saxofonul, sta pe un cinel, sari pe clapele pianului sau pe coardele bass-ului. Ceea ce era insa cel mai frumos energia sunetului pe care l-am auzit. Si m-am intrebat cine pot fi acei oameni...Trupa mea, Supersonic.

[...] Fiecare compozitor are provocarea suprema de a scrie o capodopera, dar cand m-am trezit am avut acel moment de „Evrika” si mi-am dat seama ca trebuie doar sa scriu pretexte care sa ghideze compozitia.” - spune Thomas de Pourquery despre cel mai recent album creat impreuna cu Supersonic.

Liderul poliinstrumentist si-a alcatuit formatia in 2012, cu scopul de a revizita muzica legendarului jazzman „venit-de-pe-Saturn”, autobotezat Sun Ra. Repertoriul acestuia se dovedeste a fi o sursa fertila de inspiratie pentru creativitatea de scoala franceza, cu al ei estetism sarmant-persiflant. Cu alte cuvinte: virtuozitate tehnica, improvizatii pline de spirit, interactiune nu doar muzicala ci si teatrala, secvente burlesti descinse parca din Alfred Jarry, mult simt al umorului, dar si o sensibilitate aparte pentru universalitatea conditiei umane. Toate acestea se concretizeaza intr-un spectacol exuberant, in care solo-urile de saxofon ale lui de Pourquery si Laurent Bardainne alterneaza cu fulgeratoare tonuri la unison sau cu interventii vocale (reamintindu-l nu doar pe magistralul vocalist aterizat din Spatiu, ci si pe Frank Zappa si ai sai Mothers of Invention). De altfel, evolutia formidabilului baterist Edward Perraud (cu ale sale jonglerii funambulesti si un joc de scena quasi-dadaist) constituie un spectacol in sine, amplificand rolul clasic al percutionistului ca forta motrice a ansamblului de jazz.

Pana acum, pe langa concertul Thomas de Pourquery &Supersonic, Jazz™ 2017 are urmatoarele concerte anuntate:  Monty Alexander Harlem Kingston Express, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley feat. The West Coast Get Down, Bill Laurance, China Moses, SUBJazz, Alex Calancea Band, Paolo Profeti European Collective, The Egocentrics, The Best Bad Trip, Armies Live, BAB, Paperjam, Toth Bagi Csaba, Balkan Union, Ana Dubyk Quartet, A-C Leonte Reveries si Teo Milea.

 

Vremea

Horoscop