Nadal joaca din nou rolul lui Sisif

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Resitaonline.ro -Nadal joaca din nou rolul lui Sisif Resitaonline.ro -Nadal joaca din nou rolul lui Sisif foto :"Rafael Nadal" (CC BY-NC-ND 2.0) by mirsasha

A cata oara?

Rafael Nadal se afla din nou la începutul unui drum anevoios, dupa ce tocmai a fost în varful piramidei. Scenariul acesta se repeta cu regularitate în viata de sportiv a celui mai mare tenismen pe care l-a avut Spania, încat poate fi denumit „modelul Nadal”.

De cativa ani încoace, Rafa nu a putut sa se bucure de un sezon plin. De regula, dupa ce se încheie perioada pe zgura apar problemele. Genunchii îi fac problema pe iarba si pe hard, iar cand nu sunt ei de vina, intervine o apendicita sau o accidentare la încheietura mainii. Dintre cei patru tenismeni exponentiali ai ultimului deceniu – Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic si Andy Murray -, ibericul a fost cel mai vitregit la capitolul integritate fizica. Ceilalti trei abia de ceva vreme au întampinat astfel de greutati, în timp ce Rafa a trebuit sa strabata încredibila sa cariera cu medicii brat la brat.

Începutul acestui an parea extrem de promitator pentru Nadal, care îsi propunea sa-si consolideze prima pozitie în ierarhia mondiala printr-o evolutie cat mai buna la Australian Open. Cele mai importante case de pariuri îl vedeau printre marii favoriti, avand în vedere ca jucase finala în urma cu un an, însa calculele hartiei au fost date din nou peste cap de imprevizibilul care îl urmareste pas cu pas pe jucatorul în varsta de 31 de ani. De data aceasta, a intrat în scena soldul, cel care nu-i mai facuse probleme pana acum, dar care s-a enervat ca ramasese pe dinafara, astfel ca a actionat în sfertul de finala contra lui Marin Cilic, determinandu-l pe Nadal sa abandoneze. Accidentarea l-a costat în cele din urma fotoliul de lider, pe care a urcat Federer gratie victoriilor sale de la Melbourne si Rotterdam.

 

Ca de obicei, Nadal a ascuns suferinta într-una dintre camarile sufletului sau urias si a început programul de recuperare, cea mai anevoioasa parte din existenta unui sportiv. Pus pe picioare – cel putin asa credea el-, spaniolul a venit la turneul de la Acapulco pentru a-si intra în mana în perspectiva turneelor Masters Series de la Indian Wells si Miami, care au loc luna aceasta, însa cand a fost sa debuteze, soldul a lovit din nou. A aparut o recidiva la problema de la Australian Open, astfel ca Nadal a mai lasat o data capul pe spate, pentru a vedea varful muntelui catre care trebuie sa împinga o noua stanca.

Cariera lui Rafa pare modelata de un alchimist ciudat, care a amestecat de-a valma gloria si suferinta dupa o formula doar de el stiuta, parca special pentru a face din acest tenismen un erou autentic al zilelor noastre. Nadal continua sa strabata timpul cu o tenacitate uluitoare, transmitand un mesaj de lupta împotriva tuturor vicisitudinilor vietii. El este nevoit sa stranga înca o data din dinti, pentru ca se apropie sezonul pe zgura, perioada din an care i-a adus cele mai mari succese pana acum, dintre care enumeram doar cele 10 titluri de la Roland Garros. Va fi însa Nadal pregatit sa-si apere trofeul la Paris?