Starea culturilor din Timiș, sub semnul întrebării! Gerul, în lipsa zăpezii, pericol pentru rapiță

0
1

Condițiile meteorologice din următoarea perioadă vor da verdictul în ceea ce privește culturile din județul Timiș. Dacă ploile sunt un semn bun, lipsa zăpezii, în combinație cu gerul, le-ar putea pune în pericol.

Măsurătorile meteorologice arată că anul 2019 a fost cel mai călduros din 1900 încoace, iar anomaliile vor fi prezente și în viitor, creșterea gazelor cu efect de seră fiind principalul responsabil. În acest an, în județul Timiș, a existat un deficit de apă la sol, dar semănăturile se prezintă bine. Pericolul va apărea dacă temperaturile vor scădea drastic și nu va exista o pătură de zăpadă care să le protejeze.

„Rezerva de apă în sol a fost diminuată puternic, a fost deficit mare de apă în sol. Dacă mai ploua vreo două zile era bine. Se pare că mai vine un val de ploi pe joi, pe vineri. Toată treaba e să nu vină un îngheț puternic și să ne confruntăm cu o lipsă de zăpadă. Acum e și apă în sol, la rădăcină. E un lucru bun, se și încălzește un pic spre prânz, pornește vegetația la pomi. Dacă vin câteva zile consecutiv cu temperaturi negative și fără zăpadă va fi o problemă în general la culturile de rapiță”, a declarat Doru Petanec, directorul DAJ Timiș.

Suprafața agricolă a județului Timiș este de aproximativ 700.000 de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.